torstai 2. lokakuuta 2008

Työllistyminen ja kielitaito

HS jossittelee:
Maahanmuuttajien parempi työllistyminen toisi miljoonasäästöt

http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=143084

Sallittua on valitella:
Sen sijaan maahanmuuttajille ei ole tarjolla riittävästi suomen kielen kursseja.
Kiellettyä on kysyä:
Rahalla saa ja hevosella pääsee. Mikä estää tasokkaita maahanmuuttajiamme hankkimasta yksityistä suomenopetusta ihan selvällä rahalla?
Tällainen kysymys yksinkertaisesti jätetään julkaisematta.

EDIT: Sama kysymys hiukan eri sanamuodoin estettiin kolmeen kertaan. Neljännellä kerralla se kuitenkin jostain syystä sallittiin:
Jatkuvasti kuullaan valitusta siitä, että yhteiskunnan (esim. yliopiston, työväenopiston) maksamia kielikursseja ei ole tarpeeksi tarjolla. Ja etteivät ne ole riittävän tasokkaita. Tästä herää kaksi varsin ilmeistä kysymystä.

(1) Miksi tasokkaat ja kielellisesti lahjakkaat maahanmuuttajamme eivät sitten hanki kielikoulutusta ihan selvällä rahalla? Kyllä kai tarjontaa rupeaa löytymään kun lyödään seteliä tiskiin.

(2) Miksi pitäisi rajoittua opiskelemaan kieltä vain "kursseilla"? Siitäkö se nyt ihan oikeasti kiikastaa? Rohkeasti vaan lukemaan ja kirjoittamaan suomea. Suomenkielisiä kirjoja ja sanoma- ja aikakauslehtiä on kirjastot pullollaan. Kirjastosta ja kirjakaupasta saa myös monenlaisia kielenoppaita. Kirjoittamista voi harjoitella ihan itse, tuttavien kanssa ja vaikka nettipalstoilla. Jne. jne.
Moderointilinja vaikuttaa jotenkin horjuvalta. (Toinen mielenkiintoinen seikka on, että kun kysymys lopulta julkaistiin, kukaan ei vastannut siihen.)

Ei kommentteja: