tiistai 2. syyskuuta 2008

Yksittäistapaus, jota ei saa yleistää

Nuoria ryöstellyt jengi jäi kiinni Vantaalla
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135239122393

Lukijakeskustelussa vilahti jo käsitteeksi muodostunut ilmaus sarja yksittäistapauksia, joista ei voi yleistää. Pari keskustelijaa, jotka eivät tunteneet kyseistä sanontaa, ihmettelivät mitä se mahtaa tarkoittaa.

Asiaa ei kuitenkaan saanut selittää, ei suoraan eikä kiertoteitse. Kaikki seuraavat selitysyritykset jätettiin julkaisematta. (Lainaukset osoitettu kursiivilla.)
Lähettänyt: jmk 2.9.2008 15:19
Että kyseessä on nyt sarja yksittäistapauksia, joista ei voi yleistää
Mitähän tämä nyt tarkoitti?


Eiköhän se viittaa jengiläisten taustaan. Hesarin jutusta et sitä löydä, mutta ks. esim. Ilta-Sanomien jutun viimeistä virkettä, niin tiedät mitä HS jätti sinulle kertomatta. IS:n juttu löytyy googlaamalla sen otsikkoa "Poliisi paljasti nuorten rikosliigan Vantaalla".

Lähettänyt: jmk 2.9.2008 15:38
Että kyseessä on nyt sarja yksittäistapauksia, joista ei voi yleistää.
Mitähän tämä nyt tarkoitti?


Se tarkoittaa sellaista, mitä Ilta-Sanomat kertoo mutta Hesari ei. Kokeile googlata "yksittäistapaus, jota ei saa yleistää", niin ymmärrät mistä on kysymys.

Lähettänyt: jmk 2.9.2008 15:47
Mitä ihmeen "yksittäistapauksia"??

Jo toinen lukija ihmettelee sarkastista termiä "yksittäistapaus". Voisin selittää, mutta en saa. Se tarkoittaa sellaista juttua, josta kiltti Hesarin lukija ei saa tietää mitään, ja josta ei saa Hesarin keskustelupalstalla saa puhua. Sorry.

Lähetettänyt: jmk 2.9.2008 15:55
Mitä ihmeen "yksittäistapauksia"??

Kyseinen ilmaisu tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valtaosa jengiläisistä oli ulkomaalaistaustaisia. Lähde: Ilta-Sanomat.
Kun HS:n moderaattori on päättänyt, että keskustelijat eivät saa saada tietoonsa seikkaa, jonka tosin saman konsernin toinen lehti avoimesti kertoo omassa uutisessaan, niin linja on tiukka.

Vai onko? Seuraava julkaistiin:
Sepe Marlunen | 2.9.2008 16:10
"Sarjalla yksittäistapauksia, joita ei voi yleistää" tarkoitettaneen eräänlaista toimintamallia, missä uhriin nähden määrällisesti ylivoimainen joukko nuoria lainaa pysyväisluontoisesti tämän omistamia tavaroita. Toimintamalliin liittyy tarpeetonta väkivaltaa ja etnissävytteisyyttä. Verkkouutisessa tosin kirjoitettiin vain "pojista", joten lietsominen on ainakin toistaiseksi vähän ennenaikaista.
Seuraavaa ei julkaistu:
Lähettänyt: jmk 2.9.2008 16:19
Toimintamalliin liittyy tarpeetonta väkivaltaa ja etnissävytteisyyttä. Verkkouutisessa tosin kirjoitettiin vain "pojista", joten lietsominen on ainakin toistaiseksi vähän ennenaikaista.

Kannattaisi lukea muitakin lehtiä. Hesari ei aina kerro kaikkea.
Tämä taas kelpasi:
Albert | 2.9.2008 16:21
Kaupunkilehti Vartin mukaan suurin osa "pojista" oli ulkomaalaistaustaisia, joten taitaa tämä "etnissävytteisyys" tässä tapauksessa pitää paikkaansa.
Tämä ei:
Lähettänyt: jmk 2.9.2008 16:31
- - etnissävytteisyyttä. Verkkouutisessa tosin kirjoitettiin vain "pojista", joten lietsominen on ainakin toistaiseksi vähän ennenaikaista.

Ei niinkään ennenaikaista, vaan myöhäistä. Kuten huomaat otsikosta, HS:n uutista on päivitetty 14:31. Siinä yhteydessä uutisesta katosi muuan yksityiskohta. Simsalabim!

Nyt olisi tietenkin hauska saada selvyys siihen, mitä HS:n keskustelupalstalla oikein saa sanoa ja mitä ei. Mitään keskustelupalstan ohjeiden vastaista kun ei noista hyllytetyistä viesteistä löydy. Vai onko moderointi ehkä kiinni siitä, kuka kirjoittaa: toinen saa sanoa saman asian ja toinen ei?

Asiaa on kuitenkin turha kysyä, sillä kuten ohjeissa sanotaan, moderoijat eivät vastaa hylkäämisiä koskeviin tiedusteluihin.

Ei kommentteja: